Als een cowboy zonder paard, zo voelt het als fotograaf om zonder studio te zitten. Althans, in mijn geval wel. 

Het is een lastige kip-en-het-ei-situatie. Je weet dat je opdrachten misloopt omdat klanten graag naar een studio komen en het idee hebben dat je in een studio betere foto’s maakt dan bij ze thuis. En soms is dat ook zo, maar zeker niet per definitie. Ik neem ten slotte alle studio-apparatuur die ik ook in een studio zou gebruiken mee naar mensen thuis om portretten, gezinsportretten, kinderportretten en dierenportretten te doen. Ruimte is er meestal genoeg, gewoon in de woonkamer. Bank en tafel aan de kant, spullen neerzetten en schieten !

Maar zo langzamerhand begin ik het wel beu te worden. Opdrachten missen enerzijds, maar ook het hele logistieke gedoe. Niet alleen van het inladen en uitladen van alle spullen in en uit de auto (twee keer per shoot natuurlijk), maar ook het geschuif bij mensen thuis. Honden moeten vaak naar buiten omdat ze anders achter snoeren blijven hangen en mijn mooie studioflitskoppen omvallen, schilderijen en foto’s achter glas moeten van de wand om reflecties te vermijden.

Als een cowboy zonder paard. Je weet waar je heen wilt, maar lopend duurt het zo ontzettend lang voor je er bent. 

Ik heb al verschillende routes geprobeerd om een studio te vinden, maar omdat mijn budget voor een studio heel beperkt is, is dat erg moeilijk. Een studio huren voor € 700 per maand is leuk, maar dat geld moet natuurlijk ook weer terug uit de studio komen. Anders is het zinloos. En omdat ik nu zonder studio zit, en dus geen studio-opdrachten kan doen, is in theorie het budget voor een studio nu nul. Dus je hebt eigenlijk een soort aanloopperiode nodig; “de eerste twee maanden gratis”, of “no cure, no pay” – zonder opdrachten geen huur, dus huren met een soort intentieverklaring. 

Kijk, als het echt nodig is, heb ik gelukkig een aantal hele fijne collega-fotografen als Alain Baars en Niels van der Perk die me graag helpen als de nood hoog is, maar op de lange termijn is dat geen oplossing.

De ideale studio voor mij zou een ruimte zijn van pak hem beet 10 x 6 meter met een zo hoog mogelijk plafond – liefst 3 meter hoog of meer. Een WC in de buurt, en een hoekje waar de make-up gedaan kan worden en even koffie kan worden gezet. Liefst nog een plekje voor een tafel en een paar stoelen. Je kan je klanten moeilijk op de grond laten zitten.

Omdat ik de gemeente (Westervoort) al geprobeerd heb en ook via leegstand-organisaties en Twitter nog niets heb kunnen vinden wat in aanmerking komt probeer ik het nu maar eens met een post op mijn eigen blog. Weet jij een ruimte in of in de buurt van Westervoort die als mijn nieuwe studio dienst zou kunnen doen en waar (in ieder geval in het begin) iets te regelen is qua financiële vergoeding ? Laat het me dan alsjeblieft weten, je zou me als een kind zo blij maken !