Je maakt dagelijks foto’s van mensen, situaties en zaken die belangrijk genoeg zijn om professioneel te worden vastgelegd. Maar leg je het ook ècht vast, of ben je straks alles kwijt ?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Computers blijven computers – het zijn gewoon ondingen. Alle electronica is fantastisch. Als het werkt. Maar op het moment dat de electronica het opgeeft zijn we volledig onthand. En zeg nou zelf; je moet er toch niet aan denken dat je in éen klap alle foto’s van de afgelopen jaren kwijt bent, waar klanten je voor hebben betaald ?

Okay, je hebt alles op DVD gezet. Good thinking ! Maar hoe oud zijn je oudere DVDs ? Heb je wel eens geprobeerd of je ze nog kan lezen met de computer die je nu hebt ? Kan je wat je nodig hebt er nog af kopiëren op je harde schijf ?

Oh ja, je bent me al een stap voor… jij hebt een NAS in de meterkast staan. Goed gedaan. En toch… weet jij wel zeker dat je de foto’s van de laatste drie dagen daarop kan terugvinden als je camera èn je computer komende nacht gestolen worden ? En wat nou… wàt nou als die dieven komende nacht ook je NAS meepikken ? “Da’s zo gaaf om BlueRay films op te zetten, man !”, zeggen ze dan tegen elkaar. Pardon, fluisteren ze tegen elkaar terwijl jij boven lekker op één oor ligt. Dan ben je ècht alles kwijt hè ?

Eind juli presenteer ik jullie mijn eerste ebook. Een begrijpelijk boekje over backup en met name Backup voor Fotografen. Hier komen mijn beide beroepen samen – fotograaf en (voormalig) consultant in de IT. Ik heb bedrijven met meer dan 2000 werkplekken adviezen gegeven over hoe met hun backups om te gaan, dus waarom niet 2000 fotografen ?