De laatste tijd kom je op het internet en vooral via bijvoorbeeld Twitter en Twitpic heel veel retro-stijl foto’s tegen. Vaak zijn dit foto’s van alledaagse gebeurtenissen in het leven van de maker die met de iPhone zijn geschoten en door de iPhone applicatie Hipstamatic ‘on the fly’ worden bewerkt tot een retro-foto. De foto wordt onder andere vierkant uitgesneden, voorzien van een rand, korrel, vignettering, onscherpte en verkleuring. Het doel hiervan is om de sfeer en kwaliteit te benaderen van de Kodak Instamatic (en de hiervan afgeleide Hipstamatic 100) camera’s uit de 60-er jaren.

Deze ‘nieuwe’ oude stijl is erg populair op het moment, en daarom ben ik eens achter Lightroom 3 gaan zitten om te kijken of ik met Lightroom hetzelfde effect kon bereiken of op zijn minst dit effect zo goed mogelijk kon benaderen.

 

Een korte uitleg over Presets

In Lightroom kun je de meeste aanpassingen die je doet aan een foto opslaan als een zogenaamde preset. Deze preset kun je dan bij een volgende foto gewoon weer laden en al je werk wordt volautomatisch voor je gedaan. Jammer genoeg hebben presets een aantal nadelen. Zo kun je een crop (uitsnede) niet in een preset opslaan. De uitsnede zal je dus altijd met de hand moeten doen.

Omdat graduated filters worden opgeslagen met een relatieve positie ten opzichte van de originele (niet-uitgesneden) foto, ben je verplicht voor iedere lengte-breedteverhouding van foto’s die je gebruikt zowel een preset op portretstand als landschapstand te maken.

Zo’n zelfde ‘probleempje’ geldt voor het Grain effect wat de korrel in de foto kan genereren – dit effect is niet relatief maar absoluut, dus in een grote foto is het effect heel klein en in een kleine foto is het effect heel groot. Mijn presets zijn gemaakt voor foto’s tussen de 15 en 18 megapixel. Schiet je op een kleiner formaat, dan kan de korrel en onscherpte nogal eens overdreven lijken.

Het Instamatic/Hipstamatic effect

De uitsnede

Open een foto van je keuze in Lightroom 3, en ga naar de Develop module. Dan begin je met een crop te maken. Klik hiervoor op de Crop-knop.

 

Kies voor de verhouding 1:1.

 

 

 

 

Kleuren aanpassen

Pas de kleuren eenvoudig aan door de witbalans in te stellen op eigen waarden. Kies voor Temp een waarde van +10 (1) en voor Tint een waarde van +30 (2).

Schroef de Exposure iets op naar +0,40 (3).

Pas meteen de Vibrance even aan naar -15 (4).

Alle waarden die ik hier opgeef zijn natuurlijk niet meer dan indicaties. Je kunt je eigen gevoel of visie benaderen door deze waarden met een korrel zout te nemen en je eigen invulling te geven aan het effect. Uiteraard hou ik je niet tegen om deze waarden te gebruiken; ze vormen een goed startpunt.

 

 

 

 

 

 

Saturatie aanpassen

Door de saturatie aan te passen ‘spelen’ we een beetje met de kleuren. We benadrukken bepaalde tinten iets, terwijl we andere tinten ondergeschikt maken. Klik hiervoor op HSL (1), vervolgens op Saturation (2) en pas dan de schuiven aan zoals bij (3) in het screenshot.

Wederom, de gebruikte waarden zijn bedoeld als leidraad, voel je vrij om hier zelf een goede invulling aan te geven.

 

 

 

 

Split Toning

Met Split Toning heb ik de foto de rood-achtige kleurzweem gegeven. De kleur in het vakje bij (1) veranderd zodra je de waarde van de Saturation schuif op 35 (2) zet. Dit doe je onder Split Toning, en dan Shadows. Je kunt natuurlijk ook de Highlights aanpassen, ik heb ervoor gekozen dit niet te doen.

Dit effect mag je best voor je gevoel een beetje overdrijven.

 

 

 

Lens Corrections

Door de lens corrections te gebruiken probeer ik het effect van een slecht, plastic lensje te benaderen. Veel vignette, wat aberratie. Kies onder Lens Corrections voor Manual.

Om het vignette te creeëren heb ik onder Lens Vignetting de Amount op -75 (1) gezet (donker vignette, +75 is een licht vignette), en het Midpoint op 25 (2).

Voor de slechte aberratie koos ik voor Red/Cyan op -40 (3) en Blue/Yellow op +40 (4).

Nogmaals, het staat je vrij om hier zelf mee te experimenteren.

 

 

 

 

 

 

Het randje en de korrel

Met Post-Crop Vignetting onder Effects maak ik het witte randje met afgeronde hoeken rond de foto, kenmerkend voor de retro afdrukken. Daarnaast gebruik ik Grain om een flinke korrel in de foto te brengen.

Stel onder Post-Crop Vignetting (1)  de waarde voor Amount op +90, Midpoint op 0Roundness op -95 en Feather op 0. Als het goed is, heb je nu de witte rand om de foto.

Om nu de korrel toe te voegen stel je onder Grain (2) de waarde voor Amount op 50, Size op 60 en Roughness op 65.

Deze grain is wat op andere formaten foto’s nogal overdreven kan zijn. Ik maak zelf foto’s op 15 en 18 megapixel. Als jouw foto’s kleiner of juist groter zijn zal je in ieder geval de Size en Roughness moeten aanpassen. Is je foto groter dan 18 megapixel, vergroot deze waarden dan iets, is je foto kleiner dan 15 megapixel, verklein ze dan.

 

De globale aanpassingen zijn nu klaar.

Onscherpte met een Graduated Filter

Met behulp van een Graduated Filter voorzien we de hele foto van onscherpte. Klik hiervoor op het Graduated Filter (1) en stel alleen de Sharpness (2) in op -70.

Sleep nu het Graduated Filter in je foto op dusdanige wijze dat het filter net buiten je foto ligt, maar het effect op je hele foto wordt toegepast.

 

 

 

 

 

Ik doe dit aan de onderzijde van de foto als in dit screenshot (op het screenshot klikken om te vergroten).

Tip: houdt je Shift-toets ingedrukt als je het filter plaatst; Lightroom houdt je filter dan netjes horizontaal of verticaal.

Extra vignettering met het Graduated Filter

Ik voeg nog eens extra vignettering toe langs de randen om te proberen het slechte lensje nog meer te benadrukken. Het Graduated Filter is hiervoor handig, maar niet perfect. Omdat ik langs iedere rand (boven, onder, links en rechts) een apart filter toevoeg, overlappen de filters elkaar in de hoeken waardoor ze het effect in de hoeken versterken. Het is niet direct storend, maar niet echt heel erg netjes. Je zou dit met de Adjustment Brush kunnen tegenwerken door tegengestelde waarden in te stellen en zo het ‘verergde effect’ (gruwelijk nederlands) te compenseren.

Kies voor deze vier Graduated Filters voor Exposure de waarde -0,70 (2) en voor Sharpness de waarde -40 (3). Onthoud; het Graduated Filter start je door op het Graduated Filter icoon te klikken (1).

 

Plaats de vier filters als in het volgende screenshot (opklikken om te vergroten) – ik heb de vier filters even met geel gemarkeerd.

Filter (1) is verticaal en heeft zijn effectzone aan de linkerkant. Filter (2) is horizontaal, effectzone naar boven, filter (3) weer verticaal, effectzone naar rechts en filter (4) is horizontaal met zijn effectzone naar onderen. Ik hoop dat dit zo duidelijk beschreven is.

Verkleuring met twee Graduated Filters

Als laatste heb ik nog wat verkleuring toegevoegd met twee Graduated Filters. Het eerste filter heeft de volgende instellingen; Exposure op 0,50 (1) en Color heeft een H van 30 ° en een S van 70%. Klik op het kleurvakje (2) om de kleur aan te passen.

 

 

 

 

 

 

 

Dit filter heb ik schuin over de rechter bovenhoek neergelegd, met de effectzone naar de rechter bovenhoek. Het verloop (breedte) van dit filter is ook behoorlijk groot zoals je kan zien in dit screenshot (opklikken voor groot) – het bewuste filter heb ik geel gemarkeerd;

Het tweede filter heeft een Exposure van 0,90. De bijbehorende Color heeft een H van 50° en een S van 70%. Dit filter ligt over de linker bovenhoek, met zijn effect richting diezelfde hoek, als in het volgende screenshot (wederom; opklikken voor groot) – en ook dit filter heb ik weer even geel gemarkeerd;

Dat is het !

Je hebt nu vast een paar ideeën gekregen over hoe je het zelf zou doen, dus ga lekker experimenteren en gebruik deze tutorial om je eigen retro-effect te creeëren ! En als je dan klaar bent, doe jezelf een groot plezier en maak even een Preset aan.

Tip: Vergeet niet dat je voor zowel een portrait foto (staand) als voor een landscape foto (liggend) een aparte preset moet maken in verband met het feit dat de Graduated Filters aan de hand van de originele foto worden geplaatst.

Preset maken

Om deze tutorial even volledig te maken nog even snel hoe je van je gemaakte retro-effect een Preset aanmaakt. Ik ga er van uit dat je je in de Develop module bevind en dat je de bewuste foto met alle aanpassingen zoals hierboven beschreven hebt geopend.

Klik in de linker Panel bij Presets op het plusje (1). Hiermee voeg je een nieuwe Preset toe.

Het scherm zoals in het screenshot hieronder (remember; opklikken voor groot) verschijnt. Geef je nieuwe Preset een naam (1), en vink de hokjes aan (2) zoals in het screenshot.

Als laatste klik je op Create en je Preset is klaar ! Je vind je Preset terug onder Presets in de linker Panel.

 

Succes ! Ik hoop dat je wat aan deze tutorial hebt – laat me in ieder geval even weten wat je er van vind; ik ben gek op opbouwende kritiek ! ;-) Oh ! En deel je deze tutorial even met je volgers en vrienden met de knoppen hieronder ?