Zoals zovelen hou ik van koffie. Zonder een bak koffie in de ochtend kom ik niet op gang. Dan loop ik de hele dag eigenlijk maar een beetje achter de feiten aan. Als we geen koffie in huis hebben raak ik in paniek. Dan ben ik in staat om kilometers ver te rijden om koffie te vinden.

0001_IMG_1717-Edit

Verse koffie!

Ik had een tijd geleden een stockfoto gemaakt van koffiebonen. Die koffiebonen heb ik bewaard (ja, ik drink van koffiepads) en daar wilde ik toch nog eens een iets creatievere foto mee maken. 

Dat heb ik dus gedaan. 

Het was mijn bedoeling om de koffiebonen te combineren met een kop verse koffie. Wat fris licht erover, maar tegelijkertijd wilde ik met het licht herinneren aan het feit dat de bonen gebrand worden. De warmte wilde ik overdragen in het beeld. 

Eigenlijk valt dit onderwerp ook een beetje onder de foodfotografie. En in de foodfotografie worden allerhande slimme truukjes gebruikt om de etenswaren er smakelijk en vers uit te laten zien. Terwijl dat een flinke uitdaging is, want een blaadje sla ziet er al razendsnel niet fris meer uit… om maar een voorbeeld te noemen. En met koffie wil je wel graag dat schuimlaagje op de koffie hebben, of op zijn allerminst dan nog een paar belletjes – anders is het ook maar zo’n saaie zwarte boel.

Mijn truukje om met het schuim te kunnen werken was om voor het zetten van het kopje koffie een paar druppeltjes afwasmiddel in het kopje te gooien en die heel even te vermengen met een paar theelepeltjes warm water. Vervolgens de koffie zetten en dankzij het afwasmiddel blijft het schuim zeker een half uur mooi. 

Door met een paar stukken karton een spleet te vormen voor de hooggeplaatste flitser creëerde ik de streep licht die over het kopje valt van linksonder naar rechtsboven in de opname. Dit gaf een fris tintje aan de foto omdat het wit van het kopje in dit licht zo lekker wordt benadrukt. 

Maar… restte nog het “warme effect”, het “gebrande gevoel”.

Uiteindelijk heb ik dat brandlicht over de bonen (vooral goed zichtbaar direct rechts van het schoteltje) gemaakt door direct achter het kopje (buiten beeld) een waxinelichtje te plaatsen. Door nu de sluitertijd wat langer in te stellen en door mijn witbalans te matchen met de flitser op 5700K werd dat licht van het vlammetje mooi door de camera opgenomen. Door de sluitertijd wat te variëren kon ik de hoeveelheid “brandlicht” heel netjes doseren.

Ik hoop dat je de plaat leuk vind, en dat je wat meer inzicht hebt gekregen in de keuken van deze fotograaf!