Afgelopen weekeinde heb ik ongeveer zes uur non-stop lopen schieten. Het ging hier om een soort van inloop-shoot bij de manege hier in het dorp. Zestien meiden (en jongen) hadden zich ingeschreven om samen met hun favoriete paard op de foto te gaan.

Vanwege het slechte weer die dag (en de kou) was ik een beetje aangewezen op de binnenbak. Zelfs met alle TL-verlichting aan was het heel slecht licht. Zelfs op 6400 ISO was de occasionele gewenste actieshoot bijna niet te doen, zelfs niet met het f/2.8 glas. Lightroom heeft achteraf een hoop goed gemaakt, maar het liefst zou ik gewoon niet post-processen op die manier.

Voor de portretten heb ik in de hoek van de bak een plekje ingericht met twee 250Ws studioflitsers met softboxen. In een paar gevallen (groepshot) heb ik er nog een 300Ws studioflits en twee reportageflitsers bijgepakt om het geheel goed uitgelicht te krijgen. Wat ik namelijk wilde bereiken waren portretten waarbij de achtergrond volledig zwart was en alleen de geportretteerden (bereidster en paard) in ‘het zonnetje’ gezet werden.

Dat lukte natuurlijk niet helemaal – de TL-buizen aan het plafond waren nog enigszins te zien in de RAW-opnamen, maar die heb ik in post-processing weggewerkt.

Niet alleen fotografisch was dit een uitdagende dag. De meeste paarden en pony’s van die dag zijn gewend om tijdens lessen met meerdere dieren in de bak te lopen. Die dag waren ze niet alleen in een binnenbak waar ze normaal niet lopen, maar ze waren ook nog eens alleen ! En dan moesten ze ook nog akelig dicht bij die twee grote witte softboxen komen staan ! Je kan je voorstellen dat dit spannende situaties heeft opgeleverd, inclusief een op hol geslagen pony met jonge bereidster… ze kwam hard ten val vanuit een volle rengalop, maar was heel stoer en ging snel weer op het dier zitten om verder te rijden. Petje af !

Hieronder de resultaten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik heel tevreden ben met de uitkomsten. Ondanks de kou en het hoge tempo was het toch een erg leuke ervaring, en ik heb begrepen dat we dit volgend jaar gaan herhalen !

photocrati gallery