Eergisteren postte ik een stel foto’s van Parijs die ik met behulp van Lightroom 3 dusdanig heb bewerkt dat het lijkt of je naar een miniatuur kijkt… Madurodam met je eigen foto’s, dat is het idee.

Ik heb er links en rechts wat vragen over gehad dus zoals beloofd bij deze de tutorial om je te helpen het zelf te doen met Lightroom 3. Aan het eind van dit artikel vind je een link naar een ZIP-bestandje met daarin de 4 tilt-shift presets die ik gebruik.

De originele foto

Hieronder zie je de originele foto, geschoten van Parijs. Je zal met tilt-shift merken dat het effect het beste werkt met foto’s vanuit hoge standpunten. Dit geeft je het idee dat je zoals met een echt miniatuur ook het geval zou zijn, van bovenaf op het miniatuur kijkt. Denk aan foto’s zoals deze, of foto’s vanuit het vliegtuig een paar minuten voor de landing, foto’s vanaf een klif van boten vlak voor de kust, en ga zo maar door.

Op zichzelf is dit een niet bijzonder speciale foto, maar met het tilt-shift effect wordt de situatie ineens heel anders…

Het eindresultaat

Wat er onder de streep gedaan is met deze foto;

  • intensiveren van de kleuren
  • verscherpen van de foto
  • zwartcomponent versterken
  • vervagingsgradienten boven en onder
  • dunne vervagingsgradienten links en rechts

Eigenlijk niet zo heel spannend dus. Laten we eens kijken hoe je dit in Lightroom 3 voor elkaar kunt krijgen. Ik werk met de engelstalige versie van Lightroom. Ik heb geen idee of dat gebruikelijk is, maar anders zou je in ieder geval aan de icoontjes moeten kunnen herleiden waar je moet zijn in het programma.

De stappen

Natuurlijk begin je met het openen van een geschikte foto. Gebruik liefst een foto die is genomen vanuit een hoog standpunt. Open het Development tabblad in Lightroom. Snij hier de foto bij naar wens (crop) om in ieder geval een goede compositie te krijgen en controleer even de voor de hand liggende zaken als witbalans en belichting.

Eerst de kleuren

Vervolgens pakken we eerst de kleuren eens aan. De vollere, diepere kleuren geven het idee dat de objecten die we in de foto zien geschilderd zijn of kunstmatig zijn gekleurd. De rode dakpannen op een huis bijvoorbeeld lijken dan meer op rood geverfde klei dan op echte dakpannen.

Persoonlijk hou ik er wel van als de foto iets meer doorgetekend is. Ik begin dus met blacks iets op te schroeven. Je vind blacks onder het kopje Tone onder BASIC in de rechter kolom in Lightroom. Kies een waarde van ergens tussen 5 en 10. Kies je eigen smaak.

 

 

In Lightroom zoek je onder BASIC het deelvenster Presence op. Zet Saturation op +100 en Vibrance naar eigen smaak ergens tussen de 20 en 40. Voor je gevoel overdrijven met de saturatie mag best. Don’t be afraid !

 

 

Verscherpen

Omdat we in alle opzichten in het scherpe deel van de foto heel veel scherpte willen hebben (alsof er níet een dikke laag atmosfeer tussen zit die de boel altijd wat uitvlakt) gaan we sharpening toepassen. Je vind Sharpening onder het kopje Detail in de rechter kolom. Pak voor Amount een waarde van 100, voor Radius iets tussen 1.5 en 2.0, en tot slot voor Detail iets rond de 45.

Uiteraard kun je alle waarden die ik voorstel in deze tutorial achteraf nog aanpassen. Aanpassingen in Lightroom worden in lagen toegepast, dus een wijziging in het een heeft geen invloed op het ander. Als je dus aan het eind van deze tutorial besluit dat je toch wat meer blacks wilt toevoegen, dan kan dat zonder problemen. Speel dus met de verschillende waarden om te kijken wat je mooi vind en wat het door jou beoogde effect verbeterd.

 

Vervagen

Nu gaat het gebeuren. We gaan de voorgrond en achtergrond vervagen, maar ook iets aan de zijkanten. Dit is wat het tilt-shift effect afmaakt en je ogen ‘voor de gek’ houdt. We gebruiken het Graduated Filter om de vervaging toe te voegen.

Hier zie je het icoon voor het Graduated Filter. Klik erop om het filter in te gaan stellen. Het Graduated Filter is eigenlijk een gradiënt of kleurverloop, maar niet per sé voor een kleurverloop zoals we dat kennen van Photoshop. Met dit verloop kunnen we eigenlijk alle standaard instellingen als belichting, contrast, saturatie etc. toepassen. Ook het filter waar wij in geïnteresseerd zijn; sharpness.

 

 

We hebben op het icoon geklikt, het Graduated Filter is nu actief. Schuif Sharpness helemaal naar links op 100. Klik op het vierkantje vakje.

 

 

 

 

 

Er verschijnt een dialoogscherm waarmee we een kleur kunnen instellen. We willen geen kleur toevoegen, dus zet de schuiven voor H en S helemaal op 0.

 

 

 

 

 

 

 

 

Door nu te ‘slepen in je foto kun je het gradient neerzetten. Zodra je even loslaat zie je meteen wat het effect doet met het vervagen van je beeld. Kies een horizontaal gebied in je foto waar je de focus van de kijker op wilt hebben. Dit gedeelte laat je scherp.

Vanaf dit horizontale gebied naar boven plaats je een Graduated Filter om te vervagen. Hoe meer naar de bovenkant van de foto, hoe vager. Plaats een nieuw Graduated Filter voor het gebied aan de onderkant.

Als het filter niet genoeg vervaagt naar je zin, kun je er gewoon meerdere boven op elkaar leggen. In mijn presets heb ik er twee gebruikt voor de bovenkant, en twee voor de onderkant.

 

Ten slotte plaats je nog een heel smal gradient aan de zijkanten, maar dit keer verticaal. Dit is om de linker en rechter rand van de foto net een tikje te vervagen, en maakt voor het oog het effect mooi af.

We zijn er bijna. Je ziet als je het goed gedaan hebt dat de foto onder, boven, links en rechts vervaagd. Alleen een horizontaal gebied in het midden van de foto is scherp. Of dit gebied op het midden, onder het midden of boven het midden ligt, is geheel aan jou. Waar wil jij in deze foto de focus op leggen…

In mijn presets zal je zien dat ik vier verschillende Tilt-Shift presets heb opgenomen. De 1e heeft het focusgebied boven het midden, de 2e ietsje lager en uiteindelijk de 4e heeft het focusgebied zo’n beetje op 2/3e van boven.

Vignet

Als laatste voegen we nog een tikje vignettering aan de foto toe om het geheel af te maken. Ik merk dat ik vaak een donker vignet toevoeg. Ik hou er persoonlijk wel van.

Zoek onder Effects het kopje Post-Crop Vignetting op en zet de Amount op iets van -15 tot -25. Wederom, naar eigen smaak.

Dat is het ! Als je een eigen Tilt-Shift samenstelling hebt gevonden die je bevalt, doe dan als ik en maak er meteen een preset van. Dan hoef je de volgende keer niet door deze tutorial heen te bladeren, maar pak je gewoon je eigen preset.

Succes !

Kim Dalmeijer
Fotograaf

 

 

 

 

Download: Kidogo-TiltShift-LR3-Presets.zip